úterý 10. listopadu 2015

Washington D. C.


V posledním desetiletí 18. století francouzský svobodný zednář Pierre L’Enfant navrhnul územní plán hlavního města spojených států - Washington D.C. Na první se urbanistické rozložení metropole nezdá nějak jedinečné, ale při bližším zkoumání můžeme začít rozeznávat geometrické symboly. V prvním případě je to velký pentagram, jehož špička je umístěna přímo v srdci města, v Bílém domě.
Další vrcholy pěticípé hvězdy tvoří kulatá náměstí Washington circle, Dupont circle a Logan circle, poslední špičkou je knihovna Carnegie library. V místech, kde se kříží Vermont Avenue a Connecticut Avenue směřující od bílého domu s K street, leží další dvě náměstí Farragut Square a McPherson Square. Obě náměstí svým tvarem kopírují ulice Vermont Avenue a Connecticut Avenue a tím pomáhají dotvořit obraz pentagramu. V dalších místech kde se kříží linie stojí Scott Circle Park a Thomas Circle Park. Jediným uzlem, který není vymezen parkem, či jinou strukturou je křižovatka ulic Connecticut Avenue, M Avenue a Rhode Island Avenue. Tento několik kilometrů čtverečních velký obrazec však není jedinný ve Washingtonu, dalším nalezneme na jihovýchod od přechozího uskupení. Symbol začíná opět v Bílém domě, odtud pokračuje ulicí Pennsylvania Avenue až ke kapitolu, kde samotná budova kapitolu a park kolem něj vytváří špičku. Odtud se opět stáčí směrem na západ a pokračuje ulicí Maryland Avenue až k zátoce Tidal, kde je ukončen kruhovým parkem, nebo pokračuje dále až k památníku Jefferson Memorial.
Toto schéma jde vykládat dvěma způsoby, buď je vyobrazením úhelníku a kružítka - znaku zednářů. Kdy Bílý dům tvoří patu kružítka a kapitol jeho vrchol, a ulice Louisiana street a Washnington Avenue je znázornění úhelníku. Nebo jde celý obrazec vykládat jako prostá pyramida, na jejímž vrcholu, Kapitolu, sedí sova.

Obelisk a dóm jsou častými znaky v monumentechg a budovách svobodných zednářů. Obelisk je  starověký symbol pro mužskou a sluneční energii a Dóm reprezentuje energii ženskou a měsíční. Často jsou umístěny blízko sebe. To je symbolismus oválné pracovny (žena) v Bílém domě, z kterého je vidět na Washingtonův monument - obelisk (muž) Tyto symboly mají vytvářet energii kterou reprezentují.
Zajímavým faktem je, že samotná existence Washingtonova monumentu je spajta s Egyptskou mytologií, přesněji s penisem boha Osirise a hvězdou která ho reprezentuje - Sirius. Podle legendy byl Osiris rozčtvren jeho soupeřem, bratrem Sutechem. Jeho žena - Isis cestavola po celém Egyptě a našla všechny části Osirova těla až na jeho úd. Proto je v egypských hyeroglifech zobrazován dvěma symboly, hvězdou a obeliskem. "Shodou náhod" když byla ve Filadelfii 4. června 1776 podepsána proklamace nezávislosti bylo slunce přímo nad Siriem. Jelikož byl George Washington a mnozí další přítomní svobodní zednáři, uvědomovali si důležitost této kosmické konjunkce.